Skip to main content

Upperclass Student Housing

Bryant University
A technology-rich residence hall redefines the on-campus experience for juniors and seniors.
A ground-level rendering of the upperclass student housing project at Bryant University, featuring...
Location
Smithfield, RI
Size
92,000 GSF
206 beds
Completion
2025

Bryant University’s first new building in 15 years, the upperclass student residence hall will house 204 juniors and seniors in four- and six-bedroom apartments, as well as a staff member and their family. The project includes two splayed buildings linked via a glass connector bridge. The buildings work with the sloping terrain of the site while the bridge serves as the social spine, allowing ample natural light to animate the interior activities of residents. This project is being completed in association with Amenta Emma Architects.

Tucked away in the woods, the project fulfills goals of the university’s master plan, which was conducted by Ayers Saint Gross.  Pedestrian pathways meander through the site linking students to the future Business Entrepreneurship Leadership Center to the north and the main campus to the south.

The residence hall incorporates sustainable mass timber and features two-tone masonry, metal panels, a storefront, and a curtain wall. Interiors, also by Ayers Saint Gross, emphasize collaboration spaces that encourage team project work and communal living. Collaboration spaces feature wall-mounted touch screens, white boards, and various forms of seating.

The lower floor contains a modern lounge with natural wood furnishings and a gas fireplace; a wellness studio containing yoga, weights, and elliptical machines; and a gaming lounge with 4k screens, integrated sound, and dichroic glass partitions, as well as pool tables, ping pong, and darts. Cross-laminated timber floors and ceilings provide a sustainable element while referencing the campus’ natural surroundings.

Sustainable elements include cross-laminated timber floors and ceilings and digital screens linked to building performance data output. Outdoor spaces include multiple terraces with covered seating, a fire pit, and a slate wall for collaborative writing.

Partner
Amenta Emma Architects, Technical Architect
 
Next Project

The Howard R. Levine Center for Education

Atrium Health, Wake Forest School of Medicine, Wexford Science and Technology
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×